O meni

Vse kar diši po čim daljšem, vzdržljivostnem gibanju v naravi, preverjanju svojih psihofizičnih meja je meni pisano na kožo.

petek, 21. marec 2014

12 ur rekorda Šmarne gore, 15.03.2014

Mojih 7 ur in pol in 10. vzponov na Šmarno goro na tekmi ''12 ur Šmarne gore'': bilo je čudovito!

Kot del priprav na mojo krstno udeležbo na 65km Istre>100 milj Istre 2014, ki me čaka 12.aprila 2014 in seveda na gorski maraton štirih občin, 21.junija 2014>GM4O, sem se že v februarju zelo rad za trening potikal po šmarnogorskih poteh. Vzponi po Istri (Motovun, Oprtalj, Grožnjan,...) so namreč podobne višinske razlike in naklona kot so vzponi na Šmarno goro. Tako sem za treninge opravil s tremi, s štirimi vzponi na Šmarno seveda z različnih smeri, vmes pa obvezno nekaj tekanja za vzdržljivost.

Graf višincev in srčnega utripa z garmin connecta:

Potem pa sem na tekaškem forumu>Tekaški Forum zasledil, da se letos že šesto leto zapored odvija vzdržljivostni preiskus moči in volje 12 ur rekorda Šmarne gore. Udeleženci, ki so se najavljali in seveda tudi organizator David Kadunc ''AVI''>David Kadunc-blog, kot eden najboljših slovenskih ''trail'' tekačev so bili le dodaten motiv, da sem se kar hitro odločil in prijavil na tekmo.

Na kar nekaj vprašanj namreč še nisem imel pravih odgovorov: kaj jesti razen energijskih ploščic in gelov? Ali mi bo Coca cola tako kot med kolesarskimi maratoni ''sedla'' tudi tu? Ali mi bodo noge zdržale? Kaj pa psihično-kako se bo glava odzvala? Ali bom ''fasal'' kaj žuljev? Ali so nove trail superge SALOMON S-LAB XT 6 res zakon, kot govorijo? Vedel sem, da bom na tem preiskusu dobil odgovore na ta vprašanja.

Na štartu ob 2h ponoči:



Začrtanega tempa 30min za vzpon in 15min za spust se nisem držal! Že od začetka sem namreč za vzpone potreboval po 25-30min, spusti pa so bili ekspresno hitri: od 11 do 13minut. Se pozna, da so moje ''kolesarsko grajene''noge zelo primerne tudi za tako hitre in strme spuste-brez bolečin.  Tako sem vedel, da imam možnost tempo vzpenjanja glede na počutje kadarkoli upočasniti.

Začetni nočni vzponi in spusti z naglavnimi lučkami so bili bolj namenjeni pogovoru s samim seboj. Sotekmovalcev se razen štartnih številk v obraze namreč ni dalo videti. Šele, ko se je začelo daniti smo se končno le počekirali. Jaz sem bil za mnoge nov obraz in so tako moj nick name ''gumpy'' sedaj popredalčkali še z obrazom. Jaz pa seveda ostale. Najbolj sta name pozitiven vtis pustila ZdravkoC in Semjul! Oba veterana, nenehno dobre volje. Polna sočnih kometarjev in zelooo vzdržljiva kerlca. Sem pa bil pozitivno presenečen koliko deklet se je podilo po šmarnogorskih koreninah. Večina od njih pa so imela vedno dovolj moči še za nasmeh in prijazen pozdrav!

ANALIZA:

Fizično je moja mašina delala sto na uro (verjamem, da bi delala tudi vseh 12 ur)!

Je pa res, da mi pa je postalo vse skupaj malce dolgočasno tja proti deveti uri in sem se odločil po desetih vzponih tekmo zaključiti. Velik razlog za predčasni zaključek je tudi, da sem po osmem vzponu dobil ženin sms z obvestilom, da moji navijačici žal ne bosta prišli vzpodbujati očita, ker se hči slabo počuti-je zbolela... Tako mi je psiha začela v drugo-očetovsko smer delati in sem šel raje domov k puncama.

Sem pa si tako za naslednje leto pustil še dovolj možnosti za izboljšanje rezultata!
Skupaj je naneslo v desetih vzponih: 3680 višinskih metrov in 33,54km, porabljenih pa 3500kalorij. Med tekmo sem spil 4 litre izotonične pijače in 0,7l Coca cole. Pojedel sem 2 energijski ploščici, 4 energijske gele, 2 palačinki, 1 banano, nekaj suhega sadja, napolitank in soli ter magnezija. Po treningu sem imel 1kg manj kot prejšnje jutro.

Odgovori po tekmi:
1. Coca cola mi je dobro dela:)
2. Palačinke z domačo marmelado, ki sem jih večer prej spekel so zakon :)
3. Našel sem prave energijske ploščice, ki me hkrati nasitijo in mi tudi dajo energijo>Energy cake 125g.
4. Le eden od štirih gelov, ki sem jih testiral mi je dal pravo energijo (:
5. Problemov z žulji nisem imel :)
6. Izotonična pijača EFS drink je zakon!
7. Salomonke so zakon!

Zadnjič-desetič na vrhu:

 Garminovi podatki:

In še rezultati, slike, poročila,...

Se vidimo naslednje leto-OBVEZNO!


2 komentarja:

  1. Veseli me, da sem te spoznal ljubiteljn teka in čilijev. Res, da nisva imela preveč možnosti za kak klepet ampak bolje to kot nič.Se bereva ali vidiva.

    OdgovoriIzbriši
  2. pajo: tudi mene si razveselil, ko sva se srečala. Ljudje podobnih misli in interesov smo se vedno veseli, ko se srečamo :) Upam, da se kaj kmalu spet vidiva, na kakšnem tekanju in še kakšno rečeva! LP

    OdgovoriIzbriši